ZGODOVINA
zgodovina naše kleti
Vinska klet s stoletno tradicijo
Naša zgodba se začne leta 1982, ko oče Dušan posadi prve trte na kraški zemlji, prepoznavni po značilni rdeči prsti Terrarosa. Pri tem upošteva tradicionalni način vzgoje trte – kraški latnik, ki omogoča optimalno zorenje grozdja. V vinogradih kraljujejo avtohtone sorte, kot so Vitovska, Malvazija in Refošk, kasneje pa se pridruži še Rebula – kot poklon priimku in družinski zgodovini. Z vztrajnostjo in trmo, ki sta značilni za kraškega vinogradnika, se oblikuje temelj naše kleti.

Z ljubeznijo do zemlje in predanostjo delu se napolnijo prve steklenice Vitovske, Terana in Malvazije. Družina se kmalu odloči za nov izziv – pridelavo penin po klasični metodi. Prva penina iz Malvazije je pomenila začetek zgodbe, ki se nadaljuje z vitovsko in teranom. Z inovativnim pristopom in spoštovanjem tradicije se penine razvijajo in pridobivajo na prepoznavnosti.
edinstvena ponudba vin
S časom klet prehaja v roke sina Romana, ki od malih nog spremlja očetovo delo – od trgatve do nege mošta in vinogradov. Oče mu simbolično preda ključ kleti in s tem odgovornost za nadaljevanje družinske vinogradniške zgodbe. Roman spoštuje tradicijo – ohranja kraški latnik in ročno trgatev, hkrati pa uvaja sodobne tehnološke pristope, ki izboljšujejo kakovost vina.


naša osmica
Od leta 1990 do leta 2023 se je kmetija ukvarja z osmico kot dopolnilno dejavnostjo. Osmica se je odprla vsako leto prvi teden v juniju in v 10 dneh nudila obiskovalcem domače pridelke: teran PTP, malvazijo, penine, teranov liker in domači jabolčni sok, kraški pršut, salame, panceto, vratovino, sir, sir v oljčnem olju, kuhana jajca, vložene melancane in drugo mešano zelenjavo v kisu. Na kraškem toplem krožniku je zadišalo po domačih klobasah, kožaricah, svinjski ribici na žaru, kislem zelju in kisli repi, kisani v črnih teranovih tropinah. Za sladico so bili kuhani skutno-orehovi štruklji in domače žgane pijače, ob hrani pa se je odlično podal domač kruh.
naši dosežki
Priznanja in prestižne nagrade
Naša vina in penine redno dosegajo visoka priznanja na prestižnih tekmovanjih, kot so Decanter, Glass of Bubbly, Festival penin Portorož in sejem v Gornji Radgoni. Stalno stremimo k izboljšavam in nadgradnjam, kar se odraža v posebnih peninah, kot sta Anastazija z zlatom in morska penina Anastazija, zorjena v globinah morja.
Z vsakim letom rastemo, a ostajamo zvesti svojim koreninam – kraški zemlji, burji in predanosti vinogradništvu, ki se prenaša iz roda v rod.
vinska kraljica
Martina Rebula je leta 2006 in 2008 bila vinska kraljica terana, oznanjevalka vinske Naziv Vinska kraljica terana je za kmetijo pomenil v širšem slovenskem prostoru in zunaj njega korak naprej predvsem v promociji, prepoznavnosti in trženju lastnih vrhunskih vin in ostalih proizvodov ter dejavnosti kmetije.